Skön vardagSkön vardag

ResorResor

Så kommer du igång med ditt investerande

Vill du förbättra din ekonomi? Äntligen känna att det finns nog med pengar på kontot. Att du kan uppfylla dina drömmar eller bara kunna gå ner i arbetstid. Genom att börja investera kommer du ge dig själv en framtida present: mer tid, mer fritid och möjligheten att göra spännande saker. Och köpa roliga saker, förstås.

Börja investera idag

Vänta inte med att börja investera. Ju mer tid du ger det, desto rikare kommer du att bli. Det tar tid för pengarna att växa, men även små summor växer. Det är många som väntar in det rätta ögonblicket eller den rätta känslan för att börja med något. Det kan vara allt från att börja träna, göra en resa eller köpa en sommarstuga till att börja investera sina pengar månatligen. Problemet är att våra känslor inte kan säga när det är ”läge” att göra sådana praktiska saker. Då måste vi förlita oss på vårt förstånd, kunskap och andra människors kunskap. Personer som börjar investera tidigt i livet har mer pengar än de som börjar sent. Oavsett hur du känner eller hur mycket pengar du har på kontot, så är det dags att sätta igång när nästa lön, eller utbetalning, kommer. Är du arbetslös eller sjukskriven? Även då ska du spara. Det som händer när du börjar att investera är två saker. Du kommer få mer pengar på ditt konto som kommer förränta sig – du blir alltså rikare. Och du kommer att komma in i ett bättre tankesätt kring din ekonomi. Det kommer hända något med dina tankar. Att spara och investera handlar om att ta ansvar. Varje gång som vi medvetet tar ansvar för något så påverkar det oss positivt.

Kunskap

Men jag har inte nog med kunskap?! tänker du. En vanlig invändning. En klokt start är att börja spara i fonder varje månad. Då kommer du igång. Fonder är som en portfölj av aktier som en bank eller annan investerare sköter åt dig. Du överför 100-2000 kronor varje månad. De sköter investeringen. Samtidigt börjar du läsa Dagens Industri, böcker om ekonomi och investering samt lyssnar på poddar som ”Rika tillsammans”. Efter ett tag övergår du till att ta hand om ditt investerande själv. Väljer och köper egna aktier. Warren Buffet, som har blivit miljarder på sitt investerande, säger att man bara ska köpa aktier i företag som man förstår sig på. Skippa ”smarta” eller ”snabba klipp”, utan fokusera på företag och produkter som du själv använder. Vilka företag har gått väldigt bra under coronapandemin? Mataffärer och papperstillverkare. Du bör inte lägga alla ägg i samma korg, utan köpa aktier i olika slags företag. Då har du aktier som växer både under ekonomiska kriser och under högkonjunktur.

5# tips för bättre ekonomi

Vill du ha mer pengar på ditt konto och mindre ekonomisk stress i ditt liv? Då måste du ta aktivt ansvar för din finansiella situation. Alla kan få bättre ekonomi, oavsett inkomst.

1# Dina pengar – ditt ansvar

Det absolut första som du måste göra är att ta ansvar för din ekonomi, dina handling och tankevanor. Sluta skyll på yttre omständigheter: lönen, banken, matpriserna, barnen eller pandemin. Om du inte hade en bra ekonomi innan pandemin, så har bara corona visat att du måste göra något. Problemet fanns innan. Här kommer det positiva: det är roligt att ta ansvar! Att se pengarna växa och känna att du har koll.

2# Dina utgifter

Utgifter är ungefär som kalorier – men tvärt om. På samma sätt som det är lätt att småäta, så är det lätt att ”småköpa” saker. Det är helg, du känner dig trött och köper pizza och chips. 2000 kalorier. För du inser att du inte har så mycket pengar på kontot för att du tidigare på dagen handlat kläder, drönare eller möbler för 2000 kronor. Det är dock lättare att handla mindre, än att äta mindre. Titta på ditt banksaldo. På dina matkvitton. Alla kvitton. Vad lägger du pengarna på? Det finns basbehov: bostad, el, internet och mat. Sedan finns det ett ”begärbehov”: ny mobil, märkesjacka och att äta ute.

3# Skapa en budget

Du behöver en budget för mat, kläder och hygien. När du ska komma i form är det inte läge att äta pizza och chips varje helg – det motverkar syftet. Detsamma gäller när du ska komma i ekonomisk form: bara basen, inget extra.

4# Dina inkomster

Naturligtvis påverkar våra inkomster hur mycket pengar vi har. Om du har ett ”inkomstproblem”, trots budget så har du inte nog för att få över till att spara och investera, så måste du öka inkomstkällorna. Jobba extra pass. Sälj saker. Skaffa f-skattsedel hos Skatteverket och starta företag och börja städa hos folk eller ge marknadsföringstips. Beroende på vad du är skicklig på.

5# Använd pengarna rätt

Samtidigt som du fixar din budget och eventuellt ökar inkomsten, så börjar du

  • spara
  • betala av lån
  • investra

I början är spara och betala av lån viktigast. Men det kan vara klokt att investera lite pengar redan från början också. I slutändan är det investeringar som gör den stora skillnaden.

Ekonomiskt oberoende

Är det möjligt för en vanlig svensk att bli ekonomiskt oberoende? Det är en fråga som många ställer sig. Under de sista åren har fler svenskar lyckats skapa sig ett nytt ekonomisk liv med mer frihet och en möjlighet att göra vad de vill med sin tid. Hur lyckas du bli ekonomiskt oberoende?

Ekonomisk frihet

Vad innebär det egentligen att vara ekonomiskt oberoende? När man först hör ordet så tänker de flesta på pengar och att man måste vara miljonär. Då känns det omöjligt. Men ekonomiskt oberoende handlar egentligen om att skapa sig en ekonomi som ger dig mer frihet i vardagen. Att du har nog pengar på banken och i investeringar att dina månatliga räkningar är betalda. Du behöver inte vara ”rik” för att ha ekonomisk frihet, däremot stenkoll på din ekonomi samt ha smarta ekonomiska inkomstkällor.

Inkomstkällor

Den vanligaste inkomstkällan är lön. Idén med att bli ekonomisk fri är att du inte ska behöva ha ett heltidsjobb. Du kan jobba – om du vill. Men du måste inte. Det kräver att du dels har sparade pengar som backup, dels inkomstkällor som regelbundet ger dig pengar. De vanligaste inkomstkällorna är investeringar, som aktier, fonder och fastigheter samt eget företag. De flesta personer som är ekonomiskt oberoende är aktiva personer som driver företag som en del av sitt oberoende. Du kan driva en gård, vara konsult eller föreläsare. Ett tredje inkomstsätt är passiv inkomst: hyr ut något, som ett rum , din stuga eller båten.

Inkomst och utgifter

För att bli ekonomiskt oberoende måste då minska utgifterna och öka inkomsterna. Betala av lånen så snabbt du kan. Spara och investera, så att pengarna kan börja växa. Det är också smart om du äger ditt boende och försöker göra det så billigt som möjligt.

Dina vardagsvanor

För en skön vardag och ett bra liv behöver du bra vardagsvanor. På sätt och vis är ditt liv en summa av alla dina vanor. Därför är det viktigt att medvetet grundlägga hälsosamma vanor inom alla områden.

Hälsa och motion

Vill du må bra? Slippa övervikt och onödiga följdsjukdomar. Eller bara se snygg ut i de nya jeansen. Titta över dina vanor. Sitter du i soffan hela kvällen, med tv:n på samtidigt som du scrollar Instagram? Om det är din kvällsvana så kommer du inte komma i form, må bra eller verkligen göra saker i livet. Om du däremot kommer hem, sätter dig i soffan ett tag med hälsomagasinet iForm, blir inspirerad och sedan går ut och motioner, kommer du må bättre på många sätt. Planera vad du gör med dina kvällar och rör på dig varje dag.

Stress

Har du för vana att alltid säga ja när någon frågar dig om ni ska fika, göra en aktivitet eller träna? Känner du att du alltid måste svara på mejl och sms omgående? Det är många som bokstavligen stressar sig igenom livet för att de inte vågar säga nej. Eller låta mejlet eller mobilen vänta. Ta för vana att stanna upp och våga fråga dig vad du verkligen vill.

3# tips för mer tid

Känner du att du går från en uppgift till en annan? Att tiden inte räcker till. Kanske upplever du att du inte räcker till. Det gör du, men det kan vara smart att ge dig själv mer tid och mindre stress.

1# Jobba hemifrån

Att pendla till och från jobbet tar tid. Om du tycker att det är jobbigt att gå hemifrån på morgonen, att arbetet tar all din tid och kraft, kan du överväga att jobba hemifrån. Gå in på Platsbanken och sök jobb som du helt eller delvis kan göra hemifrån.

2# Matkasse

Är middagen en daglig stress? Du kan spara in både tid och energi genom att prenumerera på en matkasse: en kasse eller låda med ingredienser och recept kommer hem till dig. Du behöver bara laga maten – då det är hälsosammare att äta lagad mat från grunden, än för mycket helfabrikat. Du behöver inte handla eller klura på vad ni ska äta till middag.

3# Planera maten

Om du inte vill beställa hem en matkasse, så kan du börja planera mat och matinköpen noggrant. Skriv en matlista, så vet du att det blir köttfärsås, spagetti och ärtor på måndag och veggiegryta med linser tisdag.

Så reser du billigt

Älskar du att resa, men har inte nog med pengar? Här kommer tipsen som hjälper dig att resa på liten budget.

1# Åk buss

Buss är billigt. Vare sig du ska ner på kontinent eller resa inom landet så är buss oftast det absolut billigaste alternativet. Ska du till Spanien eller Frankrike och verkligen vill få uppleva att du reser, så köper du en bussbiljett. Du kan ibland resa riktigt långt för bara några hundralappar. Du kan bokstavligen gå på bussen på Cityterminalen i Stockholm och smidigt ta dig ner till Berlin utan att ens byta buss.

2# Res utanför säsong

Du kan resa mer och vara borta längre om du reser utanför säsong. Billigare resor, boenden och mindre turister. Istället för att åka en vecka till Kanarieöarna i februari, så åker du två veckor i början av december.

3# Sydostasien

Om du vill vara borta en månad kan du satsa på Sydostasien. Köp en flygbiljett, boka ett billigare hotell eller vandrarhem. Du lever mycket billigare i Thailand än i Frankrike eller USA. De flesta som reser jorden runt spendera mest tid i Sydostasien, och minst i USA. I alla fall om de har en tajt budget.

4# Laga egen mat

Om du bor på ett vandrarhem har du ofta tillgång till ett kök. Om du reser i Europa kommer du kunna vara borta mycket längre om du lagar mat på vandrarhemmet. Du kan också hitta boenden på AirBnb där du kan laga egen mat. Eller bo i lägenhetshotell.

Bila i USA

Drömmer du om att bila i USA? Att åka route 66 står på många svenskars lista.

USA

USA är ett populärt turistland bland svenskar. Det är många som har besökt New York, men inte lika många som rest i de inre delarna av landet. Det finns mycket att upptäcka i USA. Ett tips är att läsa resemagasinet Vagabond för att hitta intressanta ställen att besöka.

Hyra bil

Det är relativt enkelt att hyra bil i USA. Innan du flyger över kan det vara smart att ansöka om internationellt körkort hos Vägverket. Vissa biluthyrningsfirmor efterfrågar det. När du ska hyra bil ska du vända dig till en större aktör som till exempel Avis eller Hertz. Då kan du vara säkrare på att verkligen få hjälp när bilen stannat mitt ute i ingenstans. Om ni är flera som ska resa tillsammans behöver ni betala extra för att mer än en person ska kunna köra bilen. Ska ni göra en längre road trip, som kust till kust eller åka Route 66, kan det vara smart att se till att det ingår ett gasolkök. Då kan ni bara svänga in på en parkeringsplats och laga lunchen själva.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

planning.se – Allt om pengar, skönt vardagsliv och resorplanning.se – Allt om pengar, skönt vardagsliv och resor