Vill du förbättra din ekonomi? Äntligen känna att det finns nog med pengar på kontot. Att du kan uppfylla dina drömmar eller bara kunna gå ner i arbetstid. Genom att börja investera kommer du ge dig själv en framtida present: mer tid, mer fritid och möjligheten att göra spännande saker. Och köpa roliga saker, förstås.

Börja investera idag

Vänta inte med att börja investera. Ju mer tid du ger det, desto rikare kommer du att bli. Det tar tid för pengarna att växa, men även små summor växer. Det är många som väntar in det rätta ögonblicket eller den rätta känslan för att börja med något. Det kan vara allt från att börja träna, göra en resa eller köpa en sommarstuga till att börja investera sina pengar månatligen. Problemet är att våra känslor inte kan säga när det är ”läge” att göra sådana praktiska saker. Då måste vi förlita oss på vårt förstånd, kunskap och andra människors kunskap. Personer som börjar investera tidigt i livet har mer pengar än de som börjar sent. Oavsett hur du känner eller hur mycket pengar du har på kontot, så är det dags att sätta igång när nästa lön, eller utbetalning, kommer. Är du arbetslös eller sjukskriven? Även då ska du spara. Det som händer när du börjar att investera är två saker. Du kommer få mer pengar på ditt konto som kommer förränta sig – du blir alltså rikare. Och du kommer att komma in i ett bättre tankesätt kring din ekonomi. Det kommer hända något med dina tankar. Att spara och investera handlar om att ta ansvar. Varje gång som vi medvetet tar ansvar för något så påverkar det oss positivt.

Kunskap

Men jag har inte nog med kunskap?! tänker du. En vanlig invändning. En klokt start är att börja spara i fonder varje månad. Då kommer du igång. Fonder är som en portfölj av aktier som en bank eller annan investerare sköter åt dig. Du överför 100-2000 kronor varje månad. De sköter investeringen. Samtidigt börjar du läsa Dagens Industri, böcker om ekonomi och investering samt lyssnar på poddar som ”Rika tillsammans”. Efter ett tag övergår du till att ta hand om ditt investerande själv. Väljer och köper egna aktier. Warren Buffet, som har blivit miljarder på sitt investerande, säger att man bara ska köpa aktier i företag som man förstår sig på. Skippa ”smarta” eller ”snabba klipp”, utan fokusera på företag och produkter som du själv använder. Vilka företag har gått väldigt bra under coronapandemin? Mataffärer och papperstillverkare. Du bör inte lägga alla ägg i samma korg, utan köpa aktier i olika slags företag. Då har du aktier som växer både under ekonomiska kriser och under högkonjunktur.