Vill du ha mer pengar på ditt konto och mindre ekonomisk stress i ditt liv? Då måste du ta aktivt ansvar för din finansiella situation. Alla kan få bättre ekonomi, oavsett inkomst.

1# Dina pengar – ditt ansvar

Det absolut första som du måste göra är att ta ansvar för din ekonomi, dina handling och tankevanor. Sluta skyll på yttre omständigheter: lönen, banken, matpriserna, barnen eller pandemin. Om du inte hade en bra ekonomi innan pandemin, så har bara corona visat att du måste göra något. Problemet fanns innan. Här kommer det positiva: det är roligt att ta ansvar! Att se pengarna växa och känna att du har koll.

2# Dina utgifter

Utgifter är ungefär som kalorier – men tvärt om. På samma sätt som det är lätt att småäta, så är det lätt att ”småköpa” saker. Det är helg, du känner dig trött och köper pizza och chips. 2000 kalorier. För du inser att du inte har så mycket pengar på kontot för att du tidigare på dagen handlat kläder, drönare eller möbler för 2000 kronor. Det är dock lättare att handla mindre, än att äta mindre. Titta på ditt banksaldo. På dina matkvitton. Alla kvitton. Vad lägger du pengarna på? Det finns basbehov: bostad, el, internet och mat. Sedan finns det ett ”begärbehov”: ny mobil, märkesjacka och att äta ute.

3# Skapa en budget

Du behöver en budget för mat, kläder och hygien. När du ska komma i form är det inte läge att äta pizza och chips varje helg – det motverkar syftet. Detsamma gäller när du ska komma i ekonomisk form: bara basen, inget extra.

4# Dina inkomster

Naturligtvis påverkar våra inkomster hur mycket pengar vi har. Om du har ett ”inkomstproblem”, trots budget så har du inte nog för att få över till att spara och investera, så måste du öka inkomstkällorna. Jobba extra pass. Sälj saker. Skaffa f-skattsedel hos Skatteverket och starta företag och börja städa hos folk eller ge marknadsföringstips. Beroende på vad du är skicklig på.

5# Använd pengarna rätt

Samtidigt som du fixar din budget och eventuellt ökar inkomsten, så börjar du

  • spara
  • betala av lån
  • investra

I början är spara och betala av lån viktigast. Men det kan vara klokt att investera lite pengar redan från början också. I slutändan är det investeringar som gör den stora skillnaden.