Är det möjligt för en vanlig svensk att bli ekonomiskt oberoende? Det är en fråga som många ställer sig. Under de sista åren har fler svenskar lyckats skapa sig ett nytt ekonomisk liv med mer frihet och en möjlighet att göra vad de vill med sin tid. Hur lyckas du bli ekonomiskt oberoende?

Ekonomisk frihet

Vad innebär det egentligen att vara ekonomiskt oberoende? När man först hör ordet så tänker de flesta på pengar och att man måste vara miljonär. Då känns det omöjligt. Men ekonomiskt oberoende handlar egentligen om att skapa sig en ekonomi som ger dig mer frihet i vardagen. Att du har nog pengar på banken och i investeringar att dina månatliga räkningar är betalda. Du behöver inte vara ”rik” för att ha ekonomisk frihet, däremot stenkoll på din ekonomi samt ha smarta ekonomiska inkomstkällor.

Inkomstkällor

Den vanligaste inkomstkällan är lön. Idén med att bli ekonomisk fri är att du inte ska behöva ha ett heltidsjobb. Du kan jobba – om du vill. Men du måste inte. Det kräver att du dels har sparade pengar som backup, dels inkomstkällor som regelbundet ger dig pengar. De vanligaste inkomstkällorna är investeringar, som aktier, fonder och fastigheter samt eget företag. De flesta personer som är ekonomiskt oberoende är aktiva personer som driver företag som en del av sitt oberoende. Du kan driva en gård, vara konsult eller föreläsare. Ett tredje inkomstsätt är passiv inkomst: hyr ut något, som ett rum , din stuga eller båten.

Inkomst och utgifter

För att bli ekonomiskt oberoende måste då minska utgifterna och öka inkomsterna. Betala av lånen så snabbt du kan. Spara och investera, så att pengarna kan börja växa. Det är också smart om du äger ditt boende och försöker göra det så billigt som möjligt.